İzmir Pets, Kedi Sahiplenme, Pets Blog

Neden kedi sahiplenmeliyiz?

Öncelikle kediler size dost, bir süre geçtikten sonra en değerliniz olacaktır. Kediler sevgililerini fazla gösterebilen canlılar değiller fakat emin olun sizin değer verdiğinizi anladıkları zaman hareketleriyle belli etmeye çalışırlar.
Kediler ile birlikte yaşamanın sağlığa faydaları; 
1-Kediler stres ve anksiyeteyi azaltır
Modern insanların en büyük sorunları arasında yer alan stres ve anksiyetenin doğal ilacı kedilerdir. Bunun sebebiyse kediler ile birlikte yaşamanın teskin edici etkisi olması, özellikle mırlamanın insanlar üzerinde ciddi şekilde sakinleştirici etkisi var ve bu sayede hayatını kedilerle paylaşan insanlarda stres ve anksiyete ile karşılaşılma riski çok daha düşük.
2-Felç riskini azaltır
Yapılan araştırmalar kedi sahiplerinin diğer evcil hayvan sahiplerinden ve hiç hayvanı olmayanlardan çok daha az felç geçirdiğini gösteriyor. Bilim insanlarına göre bunun sebebi de ilk maddede olduğu gibi kedilerin insanlar üzerinde rahatlatıcı etkisi olması.
3-Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kedilerle birlikte yaşamak bazı alerjenlere maruz kalmamıza neden olur ve bu da beraberinde bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesini getirir. Özellikle çocukluklarından itibaren kedilerle birlikte yaşayan insanların bağışıklık sistemleri diğerlerinden çok daha kuvvetlidir.
4-Kan basıncını düşürür
Kedilerin insanlar üzerindeki sakinleştirici etkileri kan basıncının da düşmesini sağlar. Yüksek kan basıncı olan kedi sahipleri üzerinde yapılan bir çalışmada bu kişilerin kedilerini severken ve onlarla konuşurken kan basınçlarının sabit kaldığı gözlemlenmiştir. Yani yüksek kan basıncı sorunu yaşayan kişiler kedileri ile zaman geçirirken bu sorunu yaşamıyorlar.
5-Kolesterolü düşürür
Yine modern insanın en önemli sağlık sorunlarından biri olan yüksek kolesterol konusunda da kedilerin büyük faydası var. Yapılan araştırmalar kedilerin kolesterolü de düşürdüğünü gözler önüne sermiştir.
6-Kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi riskini azaltır
Yapılan araştırmalar kedilerle birlikte yaşayan insanların kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskinin diğerlerinden %30-40 daha az olduğunu ortaya koymuştur.
7-Daha sosyal olmayı sağlar
Sosyal olmak sağlıklı bir ruh halinin vazgeçilmez unsurlarından biri ve kedi sahiplerinin diğer insanlardan daha sosyal olduğu biliniyor. Ayrıca insanlarla sosyalleşmekten kaçınan bireyler sosyalleşme ihtiyaçlarını tüylü kankanları sayesinde de karşılayabilirler.
8-Yalnızlık hissini azaltır
Yalnızlık hissi insanın genel ruh sağlığı üzerinde son derece olumsuz etki yapar ve kedi ile yaşamak yalnızlık hissini azaltır dolayısıyla hayatını kedilerle paylaşan insanların diğerlerinden daha sağlıklı bir ruh durumuna sahip olmasına yardımcı olur.
9-Karbon ayak izini azaltır
Kediler diğer birçok hayvana kıyasla daha az yiyecek tüketirler ve bu da daha az karbon ayak izi demektir. Yani bir kedi ile birlikte yaşamak sadece kişisel sağlığa değil dünyaya da faydalıdır aslında.
Kediler 5 bin Yıl Önce Evcilleştirildi
Kedi en sevdiğimiz iki evcil hayvandan biri olmasına rağmen geçmişi hakkında çok fazla bilgimiz yok. Çin’de Taş Çağı’ndan kalan bir köyde yapılan kazılar ise araştırmacılara uzun yıllardır merak ettikleri soruların cevabını göstermiş olabilir.
Çin orta bölgesinde yer alan Quanhucan adlı çitçi köyünde yapılan kazılarda bulunan 5 bin 300 yıllık fosiller, kedilerin insanlarla sanıldığından daha uzun zamandır birlikte yaşadığını öne sürdü.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan ABD’nin Washington Üniversitesi’nden Fiona Marshall, “Kedilerin insanlarla yaşamaya başladıkları sürecin ilk deliline ulaştık” dedi.
Marshall, avcı-toplayıcı kabileler tarafından binlerce yıl önce evcilleştirilmeye başlanan köpeklere kıyasla, kedilerin ‘çiftçilerin evcil hayvanları olarak’ insanlarla beraber yaşamaya başladığını belirtti.
USA Today’de yer alan habere göre, antik çiftçi köyünde bulunan kedinin kemiklerinde şaşırtıcı derecede fazla tahıl kalıntısı bulundu. Bu bulgu, vahşi kedilerin evcil kedilere dönüşme sürecinin bir delili olarak kabul edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir