İzmir Pets, Pets Blog, Yavru Köpek Bakımı

Yavru Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yavru köpek edinmek çok büyük bir sorumluluktur. Ancak, insanlık tarafından bilinen en tatmin edici dostluklardan biridir. Hatırlanması gereken en önemli nokta yavru köpeğinizin güvenli bir ev ortamına, uygun beslenmeye, düzenli veteriner hekimi bakımına, ilgi ve sevgiye ihtiyacı olduğudur.

Beslenme:
Anne sütünü yeteri kadar almış yavru bir köpeğin beslenmesinde en önemli konu, bir yaşına gelmemiş yavru mamalar tüketmesini sağlamaktır. Küçük taneli, yavru köpekler için yeteri miktarda kaliteli içeriği olan doğru mamalar tercih etmeli ve kilosuna, sağlık durumuna uygun olarak veteriner hekiminizin önerdiği şekilde beslemelisiniz. Hekiminiz aksini söylemediği sürece günde üç defa beslemeye dikkat etmelisiniz. Yaklaşık 4 aylık bir sürenin sonunda yavaş yavaş azaltmak kaydıyla, iki defa besleme yöntemine dönmelisiniz. Bizim önerimiz besleme saatlerini mutlaka bir düzene oturtmanız.
Mamasını her sabah aynı saatlerde yemeye alışırsa, tuvalet saatleri de düzene girecektir. Eğer köpeğinizin ilerleyen zamanlarda ağız kokusu, diş taşı, obezite gibi problemlerle karşılaşmasını istemiyorsanız maması ve faydalı atıştırmalık dışında ona kendi yediğiniz yiyeceklerden vermemeye de dikkat edin.
Beslenme konusunda son olarak söylemek istediğimiz; ne olursa olsun onu kaliteli mama ile beslemenizdir!

Sağlık Bakım:

Yavru köpek bakımı dediğiniz zaman bir diğer önemli konu da sağlığıdır. Aşıları, parazit uygulamaları, tüy ve tırnak bakımı gibi ayrıntılardır. Öncelikle sahiplendiğiniz köpeğinize bir veteriner hekim bulmanız şart. Düzenli sağlık kontrollerini ve uygulamalarını yaptıracağınız hekiminizi seçerken bizim önerimiz evinize yakın olanı değil, işinde çok daha iyi olanı seçmenizdir. Sık sık hekim değişikliğine gitmek hayvanların psikolojik olarak etkilenmesine neden olabileceği gibi tedavi prosedürlerinin sık değişmesine ve buna bağlı olarak iyileşmenin (ihtimal de olsa) gecikmesine neden olabilir. Yavru köpeğinizin kaç aylık olduğunu ve hangi aşılarının başlaması gerektiğini hekiminiz size detaylıca anlatacak ve ilk olarak parazit uygulamaları ile aşı tedavisine başlayacaktır. Tabii bundan önce genel muayene, kan tahlilleri de yapılması gerekebilir.
Herhangi bir hastalığı, rahatsızlığı yoksa yavru köpeğinizin rutin kontrolleri en kısa sürede başlayacaktır. Bunun dışında köpeğinizin tüylerini düzelttirdiğiniz, bakımını yaptırdığınız, pet şampuanlarıyla güzelce yıkattığınız bir pet kuaförünün de olması sizi oldukça rahatlatacaktır. Yaklaşık bir-bir buçuk ayda bir yaptıracağınız bakımlar dışında köpeğinizin tüylerini düzenli olarak taramanız gerekmektedir. Köpeğinizin deri ve tüy yapısına uygun olacak bir fırça seçmek kaydıyla! Siz siz olun köpeğiniz henüz yavruyken, pet diş fırçaları ve macunları kullanarak dişlerini fırçalamaya başlayın; hekiminizin öğrettiği şekilde tırnaklarını pet tırnak makaslarıyla kesmeyi öğrenin. Acil müdahale için gerekli olabilecek tüm ilk yardım bilgilerini edinin. Bazen yapacağınız en basit hamle bile köpeğinizi hekiminize götürene kadar kurtarmanıza yardımcı olabilir.

Eğitim:
Eğitim de yavru köpek bakımı söz konusunu olunca es geçilmeyecek bir noktadır. Eğitim aslında geniş kapsamlı bir konudur. Tuvalet eğitimi ayrı, gel, git, otur gibi komutların eğitimi ayrıdır. Yavru köpek sahibi olarak başarılı olmanız için dikkat etmeniz en temel nokta köpeğinize kararlı davranmanızdır. Yani; otur dediğinizde oturmazsa hemen pes edip onu severseniz, ama başka bir zaman kızarsanız köpeğiniz otur komutunda oturması gerektiğini anlamakta ve uygulamakta güçlük çeker. Bu yüzden kararlı olmak her zaman başarıya götüren bir adımdır. Bu konuda profesyonel eğitmenlerden yardım alabileceğiniz gibi, kendiniz de bir eğitim programı başlatabilirsiniz. Fakat yapacağınız her hata köpeğinizde davranış bozukluklarına yol açabilir. Tuvalet eğitiminde genellikle gazete kağıtlarından faydalanılır.
Köpeğiniz için ayarlayacağınız bir oda ya da alana serilmiş gazete kağıtlarına, tuvalet yapma pozisyonu aldığında köpeğinizi yönlendirmeniz gerekiyor. Köpeğiniz tuvaletini gazete kağıtlarına yapmayı öğrendiği zaman, gazete kağıtlarının sayısını giderek azaltmalısınız. Bildiğiniz gibi köpeklerin aşıları bitmeden sokağa çıkmaları pek sağlıklı değildir. Bu yüzden ev içerisinde sadece gazete kağıtlarına tuvaletini yapmasını öğrenmesi işinizi çok kolaylaştıracaktır. Aşıları tamamlandığında ise onu sık sık gözlemlemeniz gerekecek. Yavru köpekler ilk başlarda yetişkin köpeklere nazaran daha sık tuvalete çıkma ihtiyacı duyabilirler. Bu yüzden gözlem şart! Gazete kağıdına gitmeye başladığında tasmasını takıp hemen bahçeye çıkarmanız bu sefer bahçeye alışmasını sağlayacaktır.

Psikolojik Destek:

Yaklaşık 3 aylıkken (korkulara daha duyarlı olduğu yaşlar) köpeğinizi, yavaş yavaş, yabancı seslere alıştırmaya çalışın. Bu sesler; kapı zili, elektrik süpürgesi, çim biçme makinesi gibi strese neden olan sesler olabilir. Unutmayın ki o daha bir bebek ve sizin desteğinize ihtiyacı var. Bu yüzden gök gürültüsünden saç kurutma makinesine bir sürü ses onu korkutabilir. Sizin de bu anlarda onu sakinleştirmeniz ve seslere yavaş yavaş alıştırmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir