İzmir Pets, Pets Blog, Tüy Dökme

Kediler Neden Tüy Döker?

Kedilerin tüy dökme sorunu birçok sebepten oluşabilir. Kedinin tüy yapısına, yaşına cinsine, yaşadığı koşullara, mevsimlere, regl ve bebeklik dönemlerine göre artış veya azalış göstermektedir.Tüy dökme sebeplerini 5 kategoride toplayabiliriz.

1 Beslenme:
En önemli nedenlerinden biriside ‘hatalı beslenmedir’. Kedilerde bozulmuş gıda, sofra yemeği, bayat mama verilmesi tüy dökülmesine etkendir. Ev yemeklerinden kedinizi uzak tutmanız konusunda uyarmak isterim. Kedinizin doğru gıda ürünleri ile beslenmesi gerekiyor.
-Kedinizi beslediğiniz gıdaların protein içeriği onun ihtiyacından çok daha fazlaysa, maması ihtiyacı olan vitaminleri yeterince içermiyorsa veya gıdalardaki yağ dengesi kediniz için uygun değilse, bu gıdalar bebeğinizin tüylerinin dökülmesine yol açar.
– Kedilerde tüy dökülmesinin sebeplerinden biriside susuzluktur, susuzluk kedilerin tüy dökülmesine sebep olabiliyor.
– Özellikle B vitamini eksikliği tüy dökülmesine sebep olan faktörlerden bir tanesidir.
-Kediniz yaladığı tüyleri kusarak çıkartıyorsa.Tüy yumak önleyici malt kullanabilirsiniz. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

2 Mevsimsel Dökülmeler ve Bakım Sorunları:
-Mevsim geçişlerinde, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında tüy dökülmesi görülür. Kediler ilkbaharda kıştan kalan sık, kalın ve uzun tüylerini dökerler; yerine seyrek, ince ve kısa tüyler çıkar. Sonbaharda da bu tüylerini dökerek yerine kış için sık, kalın ve uzun tüyleri çıkar. Normal boyutlarda gelişen bu tüy dökümü ‘mevsimsel tüy dökümü’ olarak adlandırılır.
– Kedinizin hiç sıkılmayacağı, sonsuza kadar devam etmesini isteyeceği aktivitelerin en başında taranmak gelir. Kediniz o anın tadını çıkartırken, sizler de kediniz ile hem güzel vakit geçirecek hem de dostunuz için harika bir tüy bakımı yapmış olacaksınız.
– Kedinizi küçük yaştan itibaren tüylerinin fırçalanmasına ve taranmasına alıştırmanız iyi bir fikirdir. Bu, rahatsız edici düğümleri önleyecek ve ölü tüylerin uzaklaştırılmasını sağlayacaktır. Bu işlemi düzenli olarak yaparsanız, yalnızca kedinizin tüylerini sağlıklı ve temiz tutmakla kalmayacak, tüy yumaklarının oluşmasını önlemeye de yardımcı olacaktır.
– Kediniz uzun tüylüyse, tüylerini her gün ya da en azından haftada birkaç kez taramalısınız. Kısa tüylü kediler yalnızca haftada bir kez taranmalıdır.

3 Hastalıklar:
-Kedimiz her zamankinden daha fazla tüy döküyor ve dışarıdan herhangi bir sorun göremiyorsanız sorun daha derinlerde olabilir! Kedilerde tüy dökümünün diğer bir sebebi ise hastalıklar iç parazitler olabilir. Eğer tüy dökümü uzun süredir devam ediyor ise, acil bir veteriner hekim muayenesi, dostunuzun sağlığı açısından önemlidir.

4 Hormonal Değişiklik:
Kediniz kızgınlık, çiftleşme ve hamilelik zamanlarında süregelen hormon değişimleri de tüy dökümüne sebep olabilir.
– Eğer böyle bir durum söz konusu ise meraklanmanıza gerek yok çünkü bu dönem sonlandığında tüy dökülmesi yavaşlayarak duracaktır.
-Ancak tüy dökülmesi hala hızlı bir periyotta devam etmekte ise acilen hekimine gitmelisiniz.

5 Stres:
– İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de stres unsuru vardır ve bu durum onların tüy dökmelerine sebep olur. Kedilerde tüy dökülmesine neden olan stres,  evdeki diğer hayvanlardan,  aile bireylerinden, çevresel faktörlerden, ortam değişikliklerinden ve iklim şartlarından kaynaklı olabilir.
-Sizin yapmanız gereken stresin kaynağını bulmak ve daha sonra bu kaynağı ortadan kaldırmak ya da kedinizi bundan uzak tutmaktır.
-Onunla oyun oynayabilirsiniz. Vakit geçirin. Sevgi gösterin. Bu birazda olsa stresini azaltacaktır.

Related Posts

Bir yanıt yazın